Net voor onze reis naar Engeland en Schotland krijg ik ’s avonds een telefoontje. Een onbekend iemand voor mij belt me op en stelt zich voor als Maarten. Hij zegt, heb je mijn bericht op de App al gehoord, nee zei ik. Ik had een drukke dag gehad en nog niet al mijn berichten gelezen.

Rose PereHij zegt, ik heb je naam van Irene Groeneveld die verbonden is met Rose *(Dr. Rose Rangimarie Pere een Tuhoe maori elder en Grand Mother). En mijn vraag is of je mij met mijn vriendin Janet wil ceremonieel trouwen op 9-9-2023. Het thema is Liefde zoals Rose dat verspreide.

Oei dacht ik en ik zei meteen dit heb ik nog nooit gedaan. Maar ineens voelde ik de kracht van Rose en dacht aan Pipi Langkous. Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Dat zei ik tegen Maarten en hij moest lachen. Ja zei hij, dat is wat ik ook voelde. Jij bent de juiste persoon om ons te trouwen.

Ik zei hem ik laat het even op me inwerken en overmorgen bellen we even over een ‘gedachte’ over de bruiloft. Er spookte allerlei ceremonies door me heen die ik meegemaakt had en eigen creaties. Tijdens het 2de telefoon gesprek bespraken we diverse onderdelen van de ceremonie en wat mogelijkheden. Hij gaf me volledig het vertrouwen.

Hoe Maarten en Janet bij mij kwamen was bijzonder genoeg. Maarten had een leraar die enkele keren bij Rose Pere workshops in Nieuw Zeeland had gevolgd. De leraar had daarbij een Pounamu (greenstone) Hei Tiki van haar ontvangen. Nadat deze leraar was overleden ontving Maarten deze Hei Tiki en het verhaal wat Rose over de wereld verkondigde. Dat was LIEFDE, onvoorwaarlijke liefde!

paikeaOmdat Maarten en Janet op Terschelling gingen kamperen, op camping Cnossen, kwamen ze in contact met de eigenaren die een Pounamu hanger om hadden. Zelfs de dame die het onderhoud van de huurtenten deed droeg een Pounamu hanger. Dit vond Maarten bijzonder en ging vragen stellen aan Irene. (Wanneer Irene in Nederland is, verblijft ze vaak bij haar broer en schoonzus, de eigenaren van deze camping en daar hoort meehelpen natuurlijk mee). Dus zo kwam hij via de hanger in contact met Irene, Irene was een tijd lang de rechterhand van Rose in Nieuw Zeeland.

En zo ontstond hun vriendschap en begon het delen van ervaringen. Deze zomer vroeg hij aan Irene of zei iemand kende die ‘ons’ ceremonieel kon trouwen. Waarop Irene mijn naam gaf. Mede omdat ik ook Rose ontmoet had in Nieuw Zeeland.

We spraken diverse mogelijkheden door tijdens het 2de telefoongesprek en waar zei behoefte aan hebben. De trouwerij zou plaats vinden op een biologische boerderij in Amersterdam Noord waarbij ongeveer 70 gasten zouden komen. Ook vertelde hij dat er vanuit diverse hoeken spirituele mensen komen en mensen die daar totaal niets mee hebben. Een uitdaging dus 😉

Wanneer we in de buurt Balmoral Castle verblijven hebben we weer contact. Nu zijn we voor het eerst met z’n drieën aan de telefoon en bespreek mijn voorstel van de ceremonie. Janet en Maarten hebben er een goed gevoel bij en ik spreek af dat ik de dinsdag voor de ceremonie nog even bij ze langs ga om ze voor het eerst te ontmoeten. We hadden elkaar namelijk nog niet gezien.

paikea

Na onze intensieve reis in Schotland en Engeland is dan de ceremonie. Een mooie oude schuur die lekker informeel is en prachtig is aangekleed. De gasten komen na een tijdje binnen nadat ze allen door een team van smudgers zijn gesmudged.

De bruidegom staat op en ziet zijn mooie bruid aankomen en nemen plaats in de grote dubbele cirkel. Om te beginnen laat ik iedereen met elkaar verbinden door de rechterhand op het eigen hart te houden. En bij je buur je linkerhand op de achterkant van het hart te plaatsen. Dat is de plek van het blinde vertrouwen. Met onder andere de kracht van de Great White Whale werd ieder met elkaar verbonden in het veld van Liefde!

Ik vertelde het scheppingsverhaal van Matua James Hemi Waiwai over de kauri tree en de whale. Hun verbondenheid en samensmelting door de liefde die ze voor elkaar voelden. Waarbij ze elkaar hun huid aan elkaar schonken. En tot op de dag van vandaag elkaar nog opzoeken.

Rose vertelde vele verhalen aan ons in New Zeeland en had het ook over de pijlers van het leven. Ze zong een lied met ons hierover. Deze pijlers zijn Love, Truth, Peace en Joy. Omdat ik niet veel van Maarten en Janet weet voelde het goed om 4 goede vrienden uit te nodigen om een kort stukje over hun te vertellen mety betrekking op 1 van de pijlers. Dit na aanleiding van de ceremonies die gedaan worden in de Marae bij de Maori om leuke dingen te vertellen over de persoon die overleden is. Deze ceremonie kan trouwens vele dagen duren.
maar nu is het een mooie gelegenheid om het met deze trouwceremonie te doen. En zo waren er prachtige verhalen over hen te horen terwijl ze de krachtstok van Matua James Hemi Waiwai vast hielden.

paikea

Na de 4 mooie sprekers stond nog iemand op, de zoon van Janet. Hij sprak prachtig en uit zijn hart en gaf aan dat Maarten met zijn moeder mocht verder leven. Ik vond dit, hoe hij het vertelde, het ontroerendste van de gehele ceremonie.

Vervolgens was de trouwgelofte van het bruidspaar. Ik vroeg ze tegenover elkaar te gaan staan in de lemniscaat van rozenblaadjes, die ik voor ze op de grond had gelegd. Ze mochten elkaars linkerhand vasthouden, de hand van het hart. En hun rechterhand op hun eigen hart te houden. En zo vertelde ze ieder hun eigen gelofte. Om ze vervolgens in te zegenen met de heilge Tutarakauika maori stick.

paikea deephealingDe dochter van Janet bracht met een grote glimlach de trouwringen naar hen toe. Waarbij ze elkaar de ringen mochten omdoen. Daarbij verklaarde ik ze tot Magisch koppel in de kracht van de Great White Whale wanneer ze over de Merlijn staf heen stapten.

Ik voelde de gehele ceremonie de spirit van Rose bij me, een bijzonder liefdevolle kracht.

 

 

 

De ceremonie werd opgevolgd door een prachtig feest!