Kia ora lieve lezer,

 

Ik breng je het verhaal van de geboortereis van de Whale Drum.

Bij mijn ‘spiritueel ontwaken’ werd ik herinnert van mijn Draken bewustzijn, dit werd snel opgevolgd door het Walvis bewustzijn. Een diepe kracht die je helpt om naar je oorspronkelijke roots te gaan. Ik heb hun kracht en verbinding meer en meer mogen en laten ontwaken in mij. Waarbij op een gegeven moment, in 2013 tijdens een aarde workshop, de White Whale zich onverwacht aandiende tijdens de transmissie.

De verbinding met de White Whale werd groter en intenser waarbij ik ook opdrachten van hem kreeg. Zoals de energie van de White Whale weer terug brengen op de aarde. Deze energie was beschadigd en teruggetrokken door het misbruik van de Farao’s in die tijd. Al met al kwam de energie terug en ging meer en meer leven. De energie is nog niet terug van hoe hij oorspronkelijk was, toch zie ik de mooie veranderingen hierin steeds groter worden.

In een persoonlijke afstemming in 2014, kreeg ik klanken door en na het googelen van deze klanken kwam ik uit op Tane Mahuta. Tana Mahuta betekend in Maori, Lord of the Forest. En daarbij kreeg ik door dat ik daar workshops over mocht gaan geven. Zo gebeurde dat, er kwam een workshop die je meer in je eigen vuurkracht hielp. En tijdens de laatste workshop zei één van de deelnemers, Stefan, dat de Maori naar Nederland kwamen deze nazomer. Dit bericht raakte me in al mijn vezels. Ik kan de Maori ontmoeten de bewoners van mijn geboortegrond.
50 jaar geleden had ik al een beeld geboetseerd van een Maori elder en droeg ik met regelmaat een Hei Tiki. Ik was vaak in mijn dromen in New Zealand en als ik wakker werd dacht ik werkelijk dat ik er was.

Ik schreef me in en zo kwam ik in contact met de Maori, Tikirau Ata en Paddy Te Kahu Apiata. Ik kreeg voor het eerst een hongi en voelde me gezien.
Tijdens de workshop en de deephealing gebeurde veel met me. Ik kwam meer in verbinding met wie ik was en met mijn roots. De kracht van de Tane Mahuta kwam naar voren in mij.Vince

Een jaar later ontmoete ik de power en liefdevolle Vince Ata de zoon van Tikirau en daaruit ontstond ook een mooie band. De Tane Mahuta is een Kauri boom. En de Kauri is diep tane mahutaverbonden met de Whale. Er is een prachtig verhaal hierover welke ik niet zo mooi kan vertellen als sommige Maori Elders. Maar het gaat over toen de Kauri en de Whale. Die als één energie naar de aarde kwam toen de Grote Spirits bezig waren de aarde te ontwikkelen. Zich ontpopte als Kauri boom en als Whale. De Whale ging vervolgens het water in en ontdekte de wereld vanuit de Oceanen.  Zo kwam hij terug en vertelde de Kauri hoe mooi het was en nodigde de Kauri uit om mee te gaan. In het begin had de Whale nog poten en kon hij gemakkelijk bij de Kauri komen. In verloop van tijd was de Whale zoveel in de oceaan waarbij de poten veranderde in vinnen. Hierdoor was het moeilijker om dicht bij de Kauri te komen. Maar na diverse afwijzingen van de Kauri om de Oceaan in te gaan hebben ze elkaar hun huid geschonken. Op deze manier waren ze voor altijd met elkaar verbonden.

 

De drum van een Whale klonk al een tijdje in mijn gehoor en hart, waarbij ik tegen Vince vertelde dat ik een Whale drum wilde gaan maken. Hij keek me aan en zei ‘dat kan niet’ maar even later zei hij, ja en alleen jij kan hierop drummen. En zo ging mijn gevoel steeds meer naar een Whale drum staan, het proces is bezig.

 

Eind 2017 gingen we naar New Zealand en Vince vertelde mij dat er daar iemand is die mij wil ontmoeten. Iemand die ook met de Whale verbonden is. En eenmaal in Waikaremoana (een origineel Maori gebied op het Noorder eiland) aangekomen ontmoete ik daar Matua James Hemi Waiwai. Veel mooie ‘Whale’ momenten van uitwisselingen hebben we met elkaar gehad die me nog steeds dierbaar en voelbaar zijn.

Op onze reis naar het noorden, ver boven Auckland, richting de Tane Mahuta en al zijn broeders en zusters, kwamen we ook Kauri musea tegen en Kauri shops. Ze hadden in die shops nog meubilair met kauri hout vanuit de wortels en onderstammen gemaakt. Ergens buiten kwam ik een plank van bijna 1.7 meter tegen. Ik vroeg bij de balie of ik deze mocht kopen en ja hoor dat mocht. Hemel te rijk was ik en zaagde hem in 2 delen om hem in mijn koffer te krijgen. Dit wordt het frame van mijn Whale drum.

 

Eenmaal in Nederland werd de plank in 11 stukken gezaagd en met elkaar verlijmd. Een frame was geboren. 
Ik was op zoek naar een huid van een Whale maar wat ik ook deed het lukte me niet om in contact te komen met de bergers van aangespoede walvissen. Er ging een paar jaar voorbij en toen kwam er een ontmoeting met een oud visserman op Texel, die ook vele walvisreizen gemaakt heeft. Hij heeft een hele grote collectie opgeviste walvisbotten, baleinen, schedels en ga zo maar door in zijn grote schuur van ruim 200 vierkante meter. Ik vertelde wat ik zocht en hij zei ‘dat kan niet’. Je kan van een walvishuid geen drum maken…………. Daar ging mijn droom.

Na een lange tijd dacht ik, het moet toch kunnen dat de Whale in mijn drum komt. En toen kwam mijn drumbouwer Jack in mijn gedachte, 9 jaar eerder ontmoette ik hem tijdens het maken van mijn eerste drum. Ik zocht contact met Jack en na een tijdje hadden we de ontmoeting bij hem thuis. De Kauri-frame lag in de kamer en wat je merkte is dat het frame aan het werk was met ons allen.

Er kwamen diverse huiden tevoorschijn maar geen van hen had de juiste klik. Waarbij Jack op een gegeven moment er 2 ronde huiden bij het frame legde. Het was net als met magie. Het was precies een energie die aansloeg bij alles en iedereen. En nog bijzonderder was de maat was precies, maar dan ook precies op de maat gesneden.

Toen het frame op haar lag kwam er een grote oude “Grandmother” Whale binnen zwemmen. Jack zijn huis was gevuld……..  Met kracht, wijsheid en heel veel liefde.

Het was de huid van een koe die al bijna 4 jaar bij hem is en overal al had gelegen. Zelfs onder de overkapping, waarbij ze één werd met de natuur en zelf een thuis werd voor muizen. Mooi doorleeft is zij dus geworden.

 

Jack vertelde dat de huid van een koe van Anke komt, een boerin uit Friesland tevens een gezamenlijke vriendin van ons. Dit raakte me nog meer omdat ik onlangs haar grote Moederdrum mocht ontmoeten die ook heel veel met me deed. Ze, de drum, lied me toen om haar heen hangen en raakte een paar diepe snaren in me aan. Diepe gevoelens kwamen tevoorschijn, gevoelens vanuit de binnenaarde, op een geheel andere manier dan dat ik gewend was!

Die avond vertelde ik Anke welke huid op mijn drum kwam en dat maakte veel in haar los. Ja, ze kwam ook in proces.
‘Die Betsy toch’ een speciale koe was het. Een tikje eigenzinnig en anders dan de andere koeien, vertelde ze. Betsy was geboren op 4-2-2014 op de boerderij in Ferwoude en had een bijzonder karakter en een speciale bloedlijn.

37.5% HF Holstein Frisian melkras
25% AYS Ayrshire, is een Schots melkras met ook wortels in Guernsey en Jersey
25% ZRB Zweeds Roodbont, melkras
12.5% FLV Flechvieh, Duits / Oostenrijks

De laatste dag dat ze van de weide naar de stal liep, ontstond er een dubbele regenboog. Een speciaal moment dus, een goddelijke ondersteuning. En op 9-9-2019 ging de dorpsslager met haar aan de gang. Later kreeg Boerin Anke door dat de slager niet zo blij was met Betsy, zijn aankoop. Ze had een uitzonderlijke centimeters dikke vetlaag onder de huid. En vet levert geen geld op. Dit is namelijk totaal niet gebruikelijk met de Hollandse koeien. Maar Betsy was weer anders dan de andere. Net als een Walvis had ze een enorme vetlaag onder haar huid, om zich lekker warm te houden. Dit komt natuurlijk vanuit haar bloedlijn.

Toen ze dit, mij vertelde klopte de huid van Betsy nog meer voor mij. Ik was op zoek naar een Walvishuid op mijn drum en dat lukte niet, maar ik kreeg de beste look a like!

 

Mijn geduld en diep vertrouwen werd beproefd, alles gebeurd in afstemming en zo ook de timing van het bouwen van de drum. Op 28 januari 2023 overleed onverwacht Matua James Hemi Waiwai, de Tuhoe Maori elder en Whaleman. De grote spirituele vriend van de Kauri boom, de Walvissen en de Natuurspirits.
Dit nieuws was even een shock voor me, totaal onverwacht. Maar wat ik niet wist, is dat Jack op het moment van overlijden de huid wilde schoonmaken van Betsy. Maar het lukte hem niet, hij stopte die dag er maar mee. We hadden de volgende dag contact en ik vertelde wat er gaande was. Jack was hier ook diep in geraakt. Deze dag ging hij verder en kon de geboorte plaats gaan vinden van de nieuwe Whale Drum!

Voor mij voelde de verbinding met de Spirit van Matua James Hemi Waiwai zo aanwezig. Dat die de volgende dag zich kon verbinden met de Whaledrum. Zo leeft Matua James Hemi Waiwai nog steeds verder in de drum!

Nog even een keer contact maken in de stal met haar vriendinnen en hun nazaten!

love truth peace joy

Met dank en liefde aan Betsy, Matua James Hemi Waiwai, Tuhoe Elder Vince Ata, Anke Zonderland en Master Drumbouwer Jack Vonk!